El gust estètic per l’antic Egipte sota l’etiqueta de l’Egiptomania

 • P.V.P. 75,00€
 • Prix du Club 56,25€
🚩 CURS HÍBRID: PRESENCIAL O ONLINE, TU DECIDEIXES | 💻🖱 EN CAS DE QUE TRIÏS ONLINE, CAL QUE UN COP T'HAGIS MATRICULAT ENS ESCRIGUIS UN EMAIL A AQUESTA ADREÇA: club@museuegipci.com
 • Quantité:
Partager
 • Professeur: Dra. Elisabeth Garcia Marrasé, especialista en Història Cultural de l'Edat Moderna i Maite Rada Caballé, Màster en Egiptologia per la Fundació Arqueològica Clos
 • Sessions: 3
 • Horaire: Dimecres 19 i 26 d'octubre i 2 de novembre de 2022, de 19.00 a 20.30
 • Obtenir plus d’information

  "Y las cortinas de la sala de espera tienen jeroglíficos enmarcados"

  L’empremta que la cultura egípcia ha deixat sota una etiqueta ―la d’Egiptomania― emprada per a designar elements curiosos i pintorescs de caràcter divers que són fàcilment recognoscibles gràcies a la seva inspiració faraònica, amaga molt més del que pugui semblar en un primer moment. Per aquesta raó, el Museu Egipci de Barcelona ofereix un curs especialitzat que es desmarcarà d’aquest tipus de consideracions i que, anant més enllà de l’enfocament tradicional, aprofundirà en aspectes que, massa sovint, han passat per alt. Aspectes que veuran la llum al llarg de tres sessions i que, entre altres qüestions, permetran descobrir què hi ha en realitat rere les cortines amb jeroglífics penjades no pas en un lloc qualsevol, sinó a la sala d’espera d’un indret sorprenent que serà desvetllat durant el curs.

 • Programme

  Sessió 1. 19 d'octubre

  Els orígens de l’Egiptomania i les seves primeres manifestacions dins el context espanyol

  Dra. Elisabeth Garcia Marrasé

  Les arrels d’un tema certament complex: la recepció cultural de l’antic Egipte al segle XVI i la seva aplicació en la construcció del saber de l’època (genealogies mítiques, historiografia, fundacions urbanes, cultura política). Del renaixement egipci a la progressiva evolució allunyada de la transcendència: el segle XVII, un estadi intermedi. De la transversalitat a la ponderació merament estètica: l’eclosió egiptomaniaca dins l’art i l’arquitectura del segle XVIII. El gust egiptitzant en espais interiors i espais exteriors: exemples notoris del Set-cents.

  Sessió 2. 26 d'octubre

  “...de lo alto de estas pirámides cuarenta siglos os contemplan

  Prof. Maite Rada i Caballé

  El segle XVIII acaba amb el descobriment de la Pedra Rosseta i la campanya napoleònica. Durant el segle XIX es genera un nexe entre l’antiga visió d’Egipte i una nova era plena d’activitat científica i de descobriments. La naixent egiptologia alimenta el gust per a l’egiptomania de manera que ambdues queden íntimament relacionades. Els museus, les exposicions universals, el viatgers... tot porta a que Egipte s’integri en aspectes ben diversos del nostre món, del mobiliari o de la decoració de vaixells, fins a la publicitat o la música, a més de l’arquitectura pública. En alguns casos tenint-ne coneixement i respectant-ne el sentit “faraònic”, en d’altres completament distorsionat, però sens dubte molt curiós de veure.

  Sessió 3. 2 de novembre

  Taula rodona amb les professores i debat

  Egiptologia versus Egiptomania: quin és (i quin ha de ser) el límit per a una i per a l’altra? Altrament, es proposarà buscar dins el nostre entorn exemples on l’Egiptomania sigui present, i ben segur que ens trobarem sorpreses. Els assistents podran aportar casos que coneguin, o bé plantejar dubtes o qüestions que hagin sorgit durant el curs.

Produit ajouté au panier