"I que prengui... mòmia, amb un rajolí de vi". El comerç de mòmies egípcies i el seu dilatat ús en la medicina

  • P.V.P. 75,00€
  • Prix du Club 56,25€
🚩 CURS HÍBRID: PRESENCIAL O ONLINE, TU DECIDEIXES | 💻🖱 EN CAS DE QUE TRIÏS ONLINE, CAL QUE UN COP T'HAGIS MATRICULAT ENS ESCRIGUIS UN EMAIL A AQUESTA ADREÇA: club@museuegipci.com
  • Quantité:
Partager
  • Professeur: Dra. Elisabeth Garcia Marrasé. Especialista en Història Cultural. Professora a la Universitat de Barcelona i a la Universitat Oberta de Catalunya
  • Sessions: 3
  • Horaire: Divendres 20 i 27 d'octubre i 3 de novembre, de 19.00 a 20.30
  • Obtenir plus d’information

    A finals del segle XVI, un metge del rei Felip II indicava com calia mesclar la mòmia per obtenir un remei que alleugerís algunes afeccions, resultant-ne la inquietant recepta que titula aquest curs. Les mòmies egípcies, sempre envoltades d’un halo mític, se situen en el context comercial, mèdic i farmacològic medieval i modern arran d’una creença tant estesa com curiosa: els cossos dels morts guarien els cossos dels vius. Farmacopees i prescripcions mèdiques inclogueren remeis elaborats amb mòmia, no exempts d’un caràcter màgic. El curs examinarà d’on nasqué aquesta tradició; per què les mòmies egípcies (no sempre autèntiques) es convertiren en un preuat producte comercial; i com aquestes mòmies acabaren en mans d’apotecaris. La demanda assolí cotes tan altes que les autoritats de l’Egipte otomà n’acabaren prohibint la sortida del país, si bé el comerç de mòmies encara prosseguiria via contraban.

  • Programme

    Sessió 1

    Mite, conceptualització i transversalitat de les mòmies egípcies Què és la mumia? Orígens en el món antic i confusions al voltant d’aquest concepte. Antecedents a la Península ibèrica de la Baixa Edat Mitjana: primers testimonis de comerç de mumia i la seva aplicació curativa en el món animal.

    Sessió 2

    La conversió de la mòmia en panacea mèdica: la solució a totes les malalties humanes La irradiació en la medicina i la seva irrupció en les farmacopees del segle XVI: més enllà de Paracels. Els mòmios arribats de l’Alexandria del segle XVII: la mòmia com a “mercaderia” i l’exitosa idea comercial de “vendre faraons que curen”.

    Sessió 3

    Del rerefons màgic a les implicacions morals, de la superstició al perill. El llarg camí per mar de les mòmies egípcies i el sorgiment d’una llegenda atemporal: les mòmies com a causants de tempestes i culpables de tota mena de desgràcies (incloent-hi l’esfondrament del Titanic...).

Produit ajouté au panier