Roma i la guerra

 • P.V.P. 112,50€ 125,00€
  10%
Descompte de 10% en vendes Online
Fin
 • Quantité:
Produit ajouté au panier
Partager
 • Professeur: Dr. Pere Maymó i Capdevila
 • Sessions: 5
 • Horaire: Dilluns, del 4/5 al 8/6, de 19 a 20'30h
 • Obtenir plus d’information

  No podem entendre Roma i el seu Imperi sense conèixer l’exèrcit que la va dur a dominar la major part del món conegut de l’Antiguitat. Des de l’expansió inicial per la Península Itàlica fins a les grans campanyes als deserts orientals, les armes de la Ciutat demostraren la seva gran capacitat d’adaptació a l’hora que evidenciaven una implacable voluntat de dominació. A l’Eneida, Virgili expressà el sentiment de superioritat que segles de victòries havien conferit als romans i els atorgà el domini incontestable i inexcusable del món, tal i com els mateixos déus els havien concedit. Les legions, però, no només serviren per derrotar els enemics i conquerir més terres, sinó que també foren un instrument molt valuós per a la romanització de l’Imperi.

 • Programme

  4 DE MAIG 2015 (DILLUNS)
  De ciutat-estat a potència mediterrània (509 a.n.e.-202a.n.e.)

  Roma sota el domini etrusc. Brennus o la primera caiguda de Roma (387 a.n.e.). L’expansió vers la Toscana i la Campània. El problema gal i les guerres samnites. Pirrus d’Èpir al sud d’Itàlia. La Primera Guerra Púnica (264-241 a.n.e.). La Segona Guerra Púnica (218-202 a.n.e.). D’Hispània a l’Il•líric, dels Alps a Àsia: l’expansió mediterrània.

  11 DE MAIG 2015 (DILLUNS)
  La consolidació d’un Imperi (202-31a.n.e.)
  La submissió del Llevant ibèric i les guerres celtibériques. Les tres guerres macedòniques o la conquesta de l’Hèl•lade. La Tercera Guerra Púnica (149-146a.n.e.) i la Guerra de Iugurta (111-105 a.n.e.).Màrius, el reformador de l’exèrcit romà. Cimbris i teutons amenacen Itàlia. Els aliats es rebel•len: la Guerra Social (91-89 a.n.e.). Mitrídates, o la cerca de l’hegemonia a Orient. De la Guerra de les Gàl•lies (58-51 a.n.e.) a la batalla d’Actium (31 a.n.e.): el neixement d’un Imperi.

  18 DE MAIG 2015 (DILLUNS)
  De l’establiment a la ruptura del limes (31 a.n.e.-284 d.n.e.)
  El desastre de Teutoburg (9 d.n.e.) i l’establiment del limes augusteu. Les darreres conquestes: Britània i Judea; Dàcia, Aràbia i Mesopotàmia. De la pax augusta a la defensa del limes. Marc Aureli, entre el Danubi i l’Èufrates. La nova ideologia política de la dinastia severa. L’Imperi es trenca: l’Anarquia Militar (235-284 d.n.e.). Gal•liè, l’Imperi gal i el regne de Palmira. L’efímera reunificació d’Aurelià.

  25 DE MAIG 2015 (DILLUNS)
  Restauració i decadència (284-476 d.n.e.)
  La Tetrarquia (284-312 d.n.e.), pacificació del territori i control de les fronteres. Les reformes militars de Dioclecià i Constantí per a un nou exèrcit imperial. Julià l’Apòstata o el somni d’Alexandre. De la realitat al mite: la derrota d’Adrianòpolis. Teodosi o l’Imperi dividit. 31 de desembre del 406 d.n.e., els bàrbars travessen el Rin gelat... i Roma cau davant Alaric (410 d.n.e.). L’assentament germànic en la Romania. Àtila i Aeci, un darrer assalt pel destí de l’Imperi. Ròmul Augústul, el “darrer” emperador.

  8 DE JUNY 2015 (DILLUNS)
  La Romania després de Roma (476-642d.n.e.)
  L’Imperi romà d’Orient i els nous regnes germànics. De Tolosa a Toledo, vers el regne visigot de les Hispànies. Clodoveu, el creador de la Gàl•lia franca. Itàlia, entre Odoacre i Teodoric. Àfrica o l’hostilitat vàndala. La recuperatio Imperii de Justinià (535-554 d.n.e.). L’Imperi romà d’Orient i la Pàrtia sassànida, un enfrontament ancestral. Epíleg: d’Heracli a l’irrupció de l’Islam.

Produit ajouté au panier