EXPOSICIONS ANTERIORS

   Dones i homes de l'Antic Egipte

   A partir d’una selecció d’obres del Museu Egipci de Barcelona, aquesta mostra proposa un recorregut al llarg de tres mil anys al costat d’aquells personatges que visqueren en el decurs dels diferents períodes de la dilatada història faraònica.

   Dones i homes que ens han llegat representacions en forma d’estàtua, de relleu o de pintura parietal, on s’hi poden apreciar els seus trets corporals (fortament estereotipats, atès la rigidesa canònica de l’art egipci), la seva indumentària i, en nombroses de les obres, textos que ens proporcionen, en el millor dels casos, els seus noms i llurs títols associats a les tasques que dugueren a terme en vida.

   D’aquí que, tant qui va ocupar una alta posició dins la denominada piràmide social egípcia, com qui va formar part de la seva ample i multitudinària base, tingui alguna cosa que aportar al coneixement sobre l’antic Egipte: camperols, servents, arquitectes, sacerdots, adoratrius, militars, escribes, administradors de temples, palaus o cases nobles… Individus anònims o amb nom propi, com ara Idy, Nuby, Huy, Meritites, Neferu, Amenhotep o Pentaur, els quals varen contribuir a crear i mantenir l’essència d’una civilització que –com cap altra– ha sabut perdurar en el temps i, amb ella, els seus protagonistes.

   Animaux sacres de l’ancien Egypte

   A travers d’objets qui font partie de la collection du Museu Egipci de Barcelona, on peut connaître beaucoup des aspects de la relation que les anciens égyptiens établirent avec les espèces qui configurent l’univers animal de leur environnement plus immédiat. En plus de son utilisation comme ressource économique, animal de compagnie ou proie de chasse, les animaux sont présents dans nombreuses manifestations culturelles de l’Egypte pharaonique. De cette façon, nombreux sont les hiéroglyphes qui montrent animaux ; autres, furent reproduits en objets destinés à des soins cosmétiques et aussi en objets de mobilier ; et autres devenaient acteurs, telles que des êtres humaines, dans compositions de caractère satirique. Cependant, fut dans le domaine religieux où les animaux ont eu plus de notoriété que dans autres civilisations anciennes. Pour des raisons diverses, la plus part d’espèces connues par les égyptiens furent associées à une divinité particulier. Des mammifères, des insectes, des oiseux, des poissons ou des reptiles ont servi de modèle pour la conception d’images divines, soit dans la totalité de son corps ou une partie de celui-ci. De surcroît, ils ont été momifiés afin que leurs dépouilles servent de support physique à l’âme immortelle des dieux. Un des points sans doute plus attrayant et neuf de l’exposition est la présentation des résultats obtenus des tomographies réalisées aux six momies d’animaux conservées au Museu Egipci.

   Passió per l’Egipte faraònic. 200 anys de col•leccionisme al Museu Egipci de Barcelona

   En el marc del 25è Aniversari de la Fundació Arqueològica Clos, l’exposició Passió per l’Egipte Faraònic. 200 anys de col·leccionisme al Museu Egipci de Barcelona volgué retre homenatge als fons de la col·lecció permanent del Museu Egipci de Barcelona i als documents custodiats a la Biblioteca Jordi Clos Llombart.

   Gràcies al seguiment rigorós de les peces del Museu amb la finalitat de reconstruir la seva història més recent, aquesta exposició va mostrar al públic la universalitat de l’interès per l’antic Egipte a partir de l’experiència i el patrimoni de la pròpia entitat. Algunes de les peces exposades acumulaven dos-cents anys de recorregut en el món del col·leccionisme, passant de mà en mà fins a incorporar-se al fons permanent del Museu Egipci de Barcelona. El resultat fou una exposició que permetia al visitant descobrir aproximadament una cinquantena de col·leccionistes privats, varis museus i alguns dels antiquaris i cases de subhastes amb més prestigi i tradició.

   Personatges desconeguts per al gran públic, en alternança amb d’altres més mediàtics, com ara Rodolfo Valentino, Terenci Moix, Lord Carnarvon o la família de Winston Churcill, van estar vinculats d’una o altra manera a les peces exhibides en aquesta mostra. Algunes provenien d’institucions egiptològiques tan emblemàtiques com el Pitt Rivers Museum de la Universitat d’Oxford o el Museum of Fine Arts de Boston, així com d’excèntrics personatges de principis del segle XIX que no deixen de fascinar-nos per la seva extravagant personalitat pública. Tanmateix, l’exposició va incloure una presentació visual on es recollien els moments més importants del vessant col·leccionista de Jordi Clos, a mercè d'una selecció d'obres que, any rere any, s’incorporen als nostres fons i mostren com d’una passió personal pot crear-se un dels museus més emblemàtics de la ciutat de Barcelona.

   Toutankhamon. Histoire d’une découverte

   Il y a quatre-vingt-dix ans, une découverte archéologique attire les regards du monde entier vers un endroit reculé d’Egypte, où étaient enterrés quelques uns des plus grands pharaons. La découverte du tombeau de Toutankhamon dans la Vallée des Rois continue, aujourd’hui encore, de fasciner l’être humain. Avec l’exposition Toutankhamon : Histoire d’une découverte, le Musée Egyptien de Barcelone rend hommage à cette authentique aventure archéologique à travers des espaces consacrés à leurs protagonistes, aux méthodes de travail utilisées ou à l’impact médiatique suscité par cette découverte ; sans pour autant laisser de côté les sujets qui ont suscité d’intenses débats, tels que l’origine du roi lui-même, les causes de sa mort ou l’existence d’une terrible malédiction. Un grand nombre de pièces du Musée illustrent certains aspects de l’entourage du roi enfant. Elles montrent également la grande variété d’objets que les égyptiens mettaient dans leurs tombes.

Afficher plus d’expositions