God Save the Queen! Vida i obra de quatre grans reines d’Anglaterra. Matilde, Elionor d’Aquitània, Elisabet I i Victòria

 • P.V.P. 100,00€
 • Club price 75,00€
🚩 CURS HÍBRID: PRESENCIAL O ONLINE, TU DECIDEIXES | 💻🖱 EN CAS DE QUE TRIÏS ONLINE, CAL QUE UN COP T'HAGIS MATRICULAT ENS ESCRIGUIS UN EMAIL A AQUESTA ADREÇA: club@museuegipci.com
Finished
 • Amount:
Add to basket
 • Product added to basket
 • Buy »
Share
 • Theme: History
 • Type of activity: Course
 • Teacher: Dr. Rubén Carrillo. Professor d'Història Global, Universitat Pompeu Fabra. Responsable de l'Àrea de Formació del MEB
 • Sessions: 4
 • Time: Dimarts 30 de maig i 6, 13 i 20 de juny de 2023, de 19.00 a 20.30
 • More information

  L’extraordinari impacte mediàtic que va tenir el recent defalliment d’Elisabet II va deixar en evidència la vigència de la fascinació i estima per la monarquia britànica arreu del món. En ocasió de la pujada al tron d’aquesta monarca, Winston Churchill, el seu primer primer ministre, va declarar: “Famosos han estat els regnats de les nostres reines. Alguns dels períodes més grans de la nostra història han transcorregut sota el seu ceptre”. Aquest curs proposa explorar aquesta idea i fer un recorregut per la història d’Anglaterra—Gran Bretanya des del 1707—a través del prisma de la vida de quatre reines excepcionals. Explorarem el convuls regnat de la primera regna sobirana d’Anglaterra, l’emperadriu Matilde. Relatarem l’extraordinària carrera d’Elionor d’Aquitània, una de les governants més poderoses d’Europa a l’època de les croades. Recordarem la llegendària època de la primera Elisabeth, la qual marcaria l’inici de la més gran talassocràcia de la història. Per concloure, farem una reflexió sobre l’època victoriana tot repassant la vida de la monarca que va definir el període corresponent al segon regnat més llarg de la història de la monarquia britànica, només superat pel de la pròpia Elisabeth II.

 • Program

  Sessió 1. 30 de maig

  L'emperadriu Matilde (1102-1167). La primera dona regnant a Anglaterra i esposa d'un sacre emperador romà. Tot i que el seu pare la va designar com a hereva, el seu cosí, Esteve, va rebre el suport de bona part de l'aristocràcia en contra seva. La guerra civil que va esdevenir com a resultat va impactar de forma indeleble la història anglesa posterior.

  Sessió 2. 6 de juny 

  Elionor d'Aquitània (1122-1204). Figura cabdal de la història de l'edat mitjana. Reina primer de França i més tard d'Anglaterra, va mobilitzar els seus exèrcits per participar en la segona creuada. Va ser mare de dos reis famosos: Ricard, cor de lleó, i Joan, sense terra. El seu ducat va esdevenir el centre neuràlgic de l'amor cortès. 

  Sessió 3. 13 de juny

  Elisabet I (1533-1603). La celebèrrima "reina verge" va assolir l'establiment definitiu del protestantisme a Anglaterra. Gran estadista, va establir el seu regne com a potència emergent, tot començant els primers passos cap al gran imperi que esdevindria uns segles després.

  Sessió 4. 20 de juny

  Victòria (1819-1901). La reina que va definir una època, tot i que el poder real de la monarquia havia desaparegut quasi completament. Tanmateix, el poder simbòlic que va aconseguir la monarquia durant el seu regnat va definir el rol de la corona en el moment àlgid d'influència britànica arreu del món, tot esdevenint, un referent universal.

Add to basket