EXPOSICIONES ANTERIORES

      Ptolomeu, faraó d'Egipte. La descoberta del seu temple

      A partir de l’any 305 aC fins a l’any 30 aC el tron de les Dues Terres de l’Egipte dels faraons va ser ocupat per una dinastia d’origen estranger. Ptolomeu I, el més exitós dels hereus d’Alexandre el Gran, s’encarregà d’assentar les que serien unes sòlides bases per garantir el bon desenvolupament de tots els àmbits de la societat, principalment l’econòmic, el militar i el cultural. Egipte, sota els ptolomeus, va viure tres segles de prosperitat tal com ho demostren l’esplendor d’Alexandria, l’explotació intensiva de la vall del Nil o la construcció de temples dedicats als déus, tant els de tradició faraònica com els del panteó grec.

      Un d’aquests temples, dedicat al déu Horus i erigit a la localitat de Hut-nesut (l’actual Sharuna) pel faraó Ptolomeu I és un dels protagonistes de l’exposició. La troballa recent d’una part important de les seves restes ha propiciat que el Museu Egipci de Barcelona juntament amb la Universitat de Tübingen i el Supreme Council of Antiquities d’Egipte hagin creat un projecte d’investigació que té com a objectiu la posada en valor d’aquest important edifici de culte.

      Pasión por el Egipto faraónico. 200 años de coleccionismo en el Museo Egipcio de Barcelona

      En el marco del 25º Aniversario de la Fundación Arqueológica Clos, la exposición Pasión por el Egipto Faraónico. 200 años de coleccionismo en el Museo Egipcio de Barcelona quiso rendir homenaje a los fondos de la colección permanente del Museo Egipcio de Barcelona y a los documentos custodiados en la Biblioteca Jordi Clos Llombart.

      Gracias al seguimiento riguroso de las piezas del Museu a fin de reconstruir su historia más reciente, esta exposición mostró al público la universalidad del interés por el antiguo Egipto a partir de la experiencia y el patrimonio de la propia entidad. Algunas de las piezas expuestas acumulaban doscientos años de recorrido en el mundo del coleccionismo, pasando de mano en mano hasta incorporarse a los fondos permanentes del Museo Egipcio de Barcelona. El resultado fue una exposición que permitía al visitante descubrir medio centenar de coleccionistas privados, varios museos y algunos de los anticuarios y casas de subhastas de más prestigio y tradición.

      Personajes desconocidos por el gran público, alternados con otros más mediáticos, como Rodolfo Valentino, Terenci Moix, Lord Carnarvon o la familia de Winston Churcill, estuvieron vinculados de uno u otro modo a las piezas exhibidas en esta muestra. Algunas procedentes de instituciones egiptológicas tan emblemáticas como el Pitt Rivers Museum de la Universidad de Oxford o el Museum of Fine Arts de Boston, así como excéntricos personajes de principios del siglo XIX que no dejan de fascinarnos dada su extravagante personalidad pública. Asimismo, la exposición incluyó una presentación visual donde se recogían los momentos más importantes de la vertiente coleccionista de Jordi Clos, a merced de una selección de obras que, año tras año, ingresan en nuestros fondos, mostrando hasta qué punto de una pasión personal puede nacer uno de los museos más emblemáticos de la ciudad de Barcelona.

      Dones i homes de l'Antic Egipte

      A partir d’una selecció d’obres del Museu Egipci de Barcelona, aquesta mostra proposa un recorregut al llarg de tres mil anys al costat d’aquells personatges que visqueren en el decurs dels diferents períodes de la dilatada història faraònica.

      Dones i homes que ens han llegat representacions en forma d’estàtua, de relleu o de pintura parietal, on s’hi poden apreciar els seus trets corporals (fortament estereotipats, atès la rigidesa canònica de l’art egipci), la seva indumentària i, en nombroses de les obres, textos que ens proporcionen, en el millor dels casos, els seus noms i llurs títols associats a les tasques que dugueren a terme en vida.

      D’aquí que, tant qui va ocupar una alta posició dins la denominada piràmide social egípcia, com qui va formar part de la seva ample i multitudinària base, tingui alguna cosa que aportar al coneixement sobre l’antic Egipte: camperols, servents, arquitectes, sacerdots, adoratrius, militars, escribes, administradors de temples, palaus o cases nobles… Individus anònims o amb nom propi, com ara Idy, Nuby, Huy, Meritites, Neferu, Amenhotep o Pentaur, els quals varen contribuir a crear i mantenir l’essència d’una civilització que –com cap altra– ha sabut perdurar en el temps i, amb ella, els seus protagonistes.

      Sacred animals of Ancient Egypt

      Through the objects from the collection of Museu Egipci de Barcelona, we can discover lots of aspects of the relationship that the ancients Egyptians established with the animal universe in their immediate environment. In addition of their use as economic resources, pets or hunting preys, animals appear in many cultural manifestations of the Pharaonic Egypt. Therefore, there are a lot of hieroglyphics that depict animals; while others were reproduced in objects used by cosmetic products or in pieces of furniture; and others became characters, as human beings, of satirical compositions. However, it was in the religious sphere where animals had more notoriety than in any other ancient civilisation. For various reasons, most of the species known to Egyptians were associated to a particular divinity. Mammals, insects, birds, fishes and reptiles served as models for the design of divine images, either in the totally of their bodies or a part of them. Furthermore, they were mummified so their mortal remains served as physique support to the gods’ immortal soul. Undoubtedly, one of the newest and most attractive sections of the exposition is the presentation of the results obtained from the tomography made to six mummies of animals conserved in Museu Egipci.

Show more exhibits