El Nil sota les àguiles: l'Egipte grecoromà

 • P.V.P. 90,00€ 100,00€
  10%
Fin
 • Quantité:
Produit ajouté au panier
Partager
 • Professeur: PROF. DR. PERE MAYMÓ I CAPDEVILA
 • Sessions: 4
 • Horaire: Lunes, del 16/11 al 14/12, de 19 a 20'30h
 • Obtenir plus d’information

  Egipte ja havia estat governat per estrangers en diverses ocasions però, des de que Alexandre el Gran fundà Alexandria al Delta del Nil, el país s’obrí definitivament a la Mediterrània i abandonà la seva secular reclusió. Al llarg de gairebé mil anys, Egipte mantingué les seves tradicions alhora que experimentà molts canvis sota la dominació ptolemaica i romana, canvis notablement perceptibles amb l’adveniment del cristianisme. Apreciarem la mútua influència entre totes tres civilitzacions i l’evolució de la mil·lenària cultura egípcia cap al final de l’Antiguitat, un període històric que, malgrat la seva importància en la constitució de la identitat nacional, ha estat sovint bandejat a causa de la rellevància de l’Egipte faraònic.

 • Programme

  DILLUNS 16 DE NOVEMBRE
  L’Egipte ptolemaic
  De l’Imperi d’Alexandre al sorgiment d’una dinastia. L’Estat làgida: administració i monopolis. El clergat tradicional i la resolució de les tensions socials. Expansionisme mediterrani i guerres síries, signe de la política exterior. L’intervencionisme romà. 

  DILLUNS 23 DE NOVEMBRE
  L’Egipte romà
  Egipte, província imperial o patrimoni de l’emperador? El graner de Roma: reformes fiscals i annona. De la prosperitat antoniniana a la constitució de Caracal·la. La crisi del segle iii. Dioclecià i la divisió de l’Imperi. 

  DILLUNS 30 DE NOVEMBRE
  Terra de sants, bisbes i monjos
  Els orígens llegendaris i la influència hel·lenística: l’Escola d’Alexandria. De les persecucions a l’oficialització: l’Imperi cristià. Els fenòmens eremític i monàstic. El patriarcat d’Alexandria en la cristiandat oriental. L’arribada de l’Islam o el final de l’Egipte antic. 

  DILLUNS 14 DE DESEMBRE
  Art i arquitectura al país del Nil
  Alexandria, la ciutat dels vius i la ciutat dels morts: dels palaus a les necròpolis, del far a la tomba d’alabastre. Vells i nous temples: Alexandria, Edfú, Dendera, Kom Ombo i Philae. De l’església al monestir o el naixement d’una arquitectura singular. Especificitats de l’art copte.

Produit ajouté au panier