L’Egipte faraònic i l’Israel bíblic

 • P.V.P. 90,00€ 100,00€
  10%
Descompte del 10% en vendes Online
Fin
 • Quantité:
Produit ajouté au panier
Partager
 • Professeur: Fra Jordi Cervera i Valls
 • Sessions: 4
 • Horaire: Dimecres i divendres, del 28/1 al 6/2, de 19 a 20'30h
 • Obtenir plus d’information

  Aquest curs utilitzarà, de forma simultània, l’egiptologia i les ciències bíbliques per a mostrar els beneficis que ambdues disciplines es poden dispensar mútuament si comparteixen amb rigor les seves descobertes. Les evidències arqueològiques de l’època faraònica ens il·lustren els relats bíblics patriarcals, el sojorn israelita al delta oriental del Nil, la fugida i travessa del Mar Roig, i l’èxode pel desert del Sinaí camí de la terra promesa. Intentarem agermanar la història bíblica narrada en forma de llegenda, d’èpica religiosa i de novel·la, amb la història faraònica que reconstruïm a partir de l’arqueologia.

 • Programme

  28 GENER 2015 (DIMECRES)
  Una dinastia faraònica semita: els hikses.
  Sorprèn, dins la cronologia faraònica, l’aparició d’un llinatge de governants estrangers, d’origen asiàtic i probablement semites. Són els anomenats hikses (hycsos), que destaquen sobretot en la dinastia quinzena, poc abans del sorgiment de l’Imperi Nou.

  30 GENER 2015 (DIVENDRES)
  Els patriarques bíblics a Egipte (Gènesi 12-50).
  Els relats patriarcals de Gènesi 12-50 mencionen Egipte com a lloc d’aprovisionament en temps de fam, de fàcil i sovintejat accés. En concret, la història novel·lada de Josep, fill de Jacob, ens ambienta el trànsit de caravanes d’Orient vers Egipte i l’esplendor de l’imperi faraònic.

  4 FEBRER 2015 (DIMECRES)
  La sortida d’Egipte i la travessa del Mar Roig (Èxode 1-14).
  El llibre bíblic de l’Èxode utilitza diferents gèneres literaris per narrar diferents episodis: l’esclavatge israelita en terres d’Egipte, les misterioses plagues que cauen sobre els egipcis, i la sortida d’Egipte que culmina amb la travessa del mar Roig i l’anorreament de les tropes faraòniques.

  6 FEBRER 2015 (DIVENDRES)
  L’Èxode israelita fins la terra promesa.

  Els llibres bíblics de l’Èxode, Nombres i Deuteronomi narren l’itinerari dels israelites pels deserts del Sinaí i l’Arabà, i pels altiplans del Nègev i la Transjordània. Arqueologia, topografia, teologia i mística ens ambientaran en aquest trajecte.

Produit ajouté au panier