La ciència en clau femenina. Grans dones del món científic

 • P.V.P. 142,50€ 150,00€
  5%
 • Prix du Club 112,50€
Fin
 • Quantité:
Produit ajouté au panier
Partager
 • Professeur: PROF. FRANCESC CAROL. Llicenciat en Antropologia Social i Cultural. Llicenciat en Dret
 • Sessions: 6
 • Horaire: Dimecres, del 06/02 al 13/03/2019, de 19h a 20:30h
 • Obtenir plus d’information

  Tal com suggereix el títol, en aquest curs en endinsarem en la història de la ciència vista en clau femenina, tot posant en relació les dones amb el coneixement i vindicant la seva valuosa aportació al progrés científic.

  Dedicarem una especial atenció a aquelles dones de ciència de les quals, malauradament, la seva tasca ha quedat més aviada soterrada i han romàs a l’ombra de la Història.

 • Programme

  Programa

  1-Els orígens

  Màgia, ciència i religió: els orígens del coneixement científic. Bruixes i fetilleres, les primeres científiques. Dona i coneixement: una història d’opressió. La saviesa femenina a l’Antiguitat i a la Edat Mitjana. “Parteres” i metges, el conflicte que va marcar una època.

  2-Les primeres científiques

  Merit Ptah i la medicina a l’antic Egipte. Hipàtia d’Alexandria i la gran Biblioteca. Artemísia II de Cària i la botànica feta ciència. Agnòdice d’Atenes: els inicis de la medicina femenina.

  3-Les grans oblidades

  Lady Montagu els inicis de la vacunació. Ada Lovelace, la mare de la computació. Caroline Herschel i les primeres astrònomes. La princesa de Dashkov, la primera dona presidenta d’una acadèmia de ciències. Florence Nightingale i el primer cos d’infermeres.

  4-Marie Curie, la gran científica

  Infància a Polònia i primers anys. Passos primerencs al laboratori. L’exili a França i els estudis a la Universitat de París. Pierre Curie. Els estudis sobre la radioactivitat i el poloni. Els premis Nobel. Un llegat per a ser recordat.

  5-Hedy Lamarr, la intel·ligència d’una diva

  Primers anys a Àustria i l’època de pre-guerra. Un matrimoni desgraciat i una fugida de pel·lícula. Arribada a Hollywood i primers films. L’estrellat: la diva enginyera de telecomunicacions. L’espectre eixamplat i els seus grans estudis. Un descobriment que canviaria el món.

  6-Conclusions

  Ciència i dona: la situació actual. Grans científiques de l’actualitat. Cap a un ‘empoderament’ femení en el camp de les ciències?

Produit ajouté au panier