Grans personatges de la Catalunya medieval i moderna. Part II

 • P.V.P. 118,75€ 125,00€
  5%
 • Precio Club 93,75€
Finalizado
 • Cantidad:
Añadir al carrito
 • Producto añadido al carrito de compra
 • Comprar »
Compartir
 • Temática: Historia
 • Tipo de actividad: Curso
 • Profesor: DR. VALENTÍ GUAL. Doctor en Història Moderna. Professor titular de la Universitat de Barcelona
 • Sesiones: 5
 • Horario: 5 sessions en dimarts, del 9/10 al 6/11, de 19h 20:30h
 • Más información

  A partir de cinc biografies efectuarem un recorregut per la història de Catalunya des del segle XIII fins a la primera meitat del segle XVIII. L’obriran i el tancaran dos monarques de signes ben oposats: Jaume I el Conqueridor, del Casal de Barcelona, i Felip V, de la de Borbó.

  Repassarem també uns altres moments molt importants i apassionants del nostre passat: les guerres remences (gràcies al cabdill Verntallat), el bandolerisme (amb la figura de Serrallonga) i la Guerra dels Segadors (amb el comte de Santa Coloma).

  Per tot plegat, oferirem una visió entrellaçada que ha de permetre copsar el pes dels grans personatges en la configuració del passat, alhora que donar detalls que en permeten la comprensió.

 • Programa

  Sessió 1: Jaume I el Conqueridor

  Una infantesa difícil, orfe de pare de ben petit, va donar inici a un dels regnats més notables de la història de Catalunya. La conquesta dels que serien regnes de Mallorca i de València resulten els punts més lluents de l’obra de Jaume. En la part controvertida, hi figura la definitiva renúncia al “somni occità” (Corbeil, 1258) i la redacció d’un testament que resultaria una font de problemes de primera magnitud arran de la partició dels territoris. Tot envoltat d’una figura quasi llegendària, d’un magnetisme indiscutible.

   

  Sessió 2: Francesc de Verntallat

  Nascut a la Força homònima (les Preses, Garrotxa) i fill d’un donzell (baixa noblesa), Francesc de Puigpardines, Verntallat esdevingué un líder d’un sector molt important dels pagesos de remença moderats que de feia dècades tenien plet obert amb els senyors feudals arran dels mals usos. Durant la Guerra Civil Catalana (1462-1472) els “verntallats” asseguraren la victòria de les hosts de Joan II en bona part de la Muntanya. Participà en la Sentència Arbitral de Guadalupe que tancava el contenciós, però no pas en la Segona Guerra Remença.

   

  Sessió 3: Serrallonga

  Joan Sala Ferrer era nat a la Sala (Viladrau) i adopta l’àlies amb què ha passat a la història arran del seu casament amb la pubilla del mas Serrallonga (Querós). Bandoler nyerro d’una família en la qual altres germans també ho foren, resulta una de les figures cabdals per entendre el bandolerisme català. Durant els anys 20 del segle XVII tingué un paper capdavanter en les lluites contra els cadells i les forces de la repressió. Traït i sens fautors, va dur una vida esllanguida fins a la captura i execució a Barcelona, el 1634.

   

  Sessió 4: El virrei-comte de Santa Coloma

  El comte de Santa Coloma més conegut de la història de Catalunya és Dalmau de Queralt i de Codina. Els Dalmau havien estat promoguts a la categoria comtal (eren barons) a les Corts de 1599. Una ascensió fulgurant els va dur a desenvolupar el càrrec de lloctinent o virrei de Catalunya, des de 1638. El virrei-comte es va trobar atrapat entre la política d’Olivares, la Generalitat de Claris i les protestes pageses a causa de la guerra i els abusos de la soldadesca. Tot plegat, acabà el Corpus de Sang, quan fou occit.

   

  Sessió 5: Felip V i Catalunya

  El monarca de la casa de Borbó, victoriós a la Guerra de Successió, va lliurar l’aparell monàrquic a la destrucció i aniquilació sistemàtica de l’organigrama polític tradicional de Catalunya. La voluntat de bastir un país de Nova Planta també es va concretar en la repressió militar i l’exili austriacista, l’anul·lació dels símbols, la creació d’un impost de guerra (el cadastre), la persecució i prohibició de l’idioma català, la supressió de les universitats, el desarmament general i la prohibició de fer volar estels.

Añadir al carrito